Byty v Kolíně stále zdražují

Ceny bytů v poslední době v Kolíně stále stoupají. Konkrétně – typický byt 3+1 v paneláku na sídlišti za uplynulé 2 roky podražil o 10-35%. Ceny bytů jsou nyní na úrovní před krizí, v některých případech dokonce i tuto cenu překonaly.

byty zdražují

Největším důvodem růstu cen bytů jsou stále ještě nízké úrokové sazby, i když jejich dostupnost je stále složitější. „Lidé si dokáží spočítat, že stejnou částku jako za splácení bytu dají za nájem. Kdo už je nějak ´ukotven´, co se týká zaměstnání a podobně, tak si byt spíš koupí než pronajme.

Stejný trend, tedy růst cen, se týká i bytů menších. Záleží samozřejmě na umístění i kvalitě bydliště, exkluzívní byt by měl mít zajištěné pohodlné parkování, nikoli o pět ulic dál. Kvalitní byt by měl být i relativně tichý, což je v Kolíně docela oříšek…

V našem městě jsou momentálně v kurzu byty na tzv. malém sídlišti v okolí Jateční ulice, kde se cena v cihlovém domě pohybuje kolem 1,9 milionů za byt 3+1. Naopak třeba v lokalitě pod Frigerou v ulicích Třebízského nebo Zengrova jsou ceny až o 40 procent nižší.

Kapitolou samou o sobě jsou zcela nové byty, kdy se cenová nabídka zpočátku vystřelí nahoru, ale postupem času podle prodejnosti může výrazně klesat. Tak například hodně draze se se prodávaly byty v Residence Street na rohu Václavské a Kmochovy ulice. Například 2+k.k. tu pořídíte za 1,9 miliónů korun.

V Kolíně jsou v současnosti v prodeji desítky bytů. Vybrat si můžete z mnoha lokalit a velikostí. V nabídce převažují panelové byty na velkém sídlišti, prodávají se však i byty v Kolíně III. či na Zálabí, zato jen výjimečně lze něco koupit v centru Kolína. Malé byty 1+1 či 1+k.k. jsou k mání i za méně než jeden milión. Cenový rozdíl mezi byty 2+1 a 3+1 už není tak velký, v nabídce jsou v obou těchto kategoriích i byty za 1,5 miliónů korun.

Často ovšem prodávající nasazují zcela nereálné ceny. Vycházejí přitom z cen uvedených na webech Sreality.cz, Reality.iDNES.cz a dalších zhruba dvou stovkách serverů. Je třeba si ale uvědomit, že v ceně uvedené realitní kanceláří je zahrnuta provize, ve které jsou zabaleny služby za advokáta, úschovu peněz, zápis na katastrálním úřadu a další. U bytu za 1,8 miliónů může vyjít provize na třeba 90 tisíc.

Je tedy v Kolíně bytů na prodej hodně nebo málo? Podle makléřů je jich nyní spíše přebytek, ale za vyšší cenu.

Mohlo by se vám také líbit...

Populární příspěvky